A Szeretet titkai 3.

Az Igaz Szeretet harmadik titka – az adni tudás ereje

19*“Ha szeretetet akarsz kapni, egyszerűen csak adnod kell.
Minél több szeretetet adsz, annál többet kapsz.
Szeretni – azt jelenti, hogy egy részt adsz magadból,
fizetséget nem kérve és feltételek nélkül.
Cselekedj jót, csak úgy!
Mielőtt egy életre szóló kapcsolatba lépnél, ne azt kérdezd magadtól,
hogy a másik ember mit tud adni a számodra, hanem azt,
hogy te mit tudsz adni a másik embernek.
Az egész életre szóló, boldog szerelmes kapcsolatok
titkos receptje a következő: sohasem arra kell figyelni,
hogy mit kaphatunk, hanem mindig azt kell nézni,
hogy mit adhatunk
.”

Azoknak az embereknek, akik életében megjelenik a feltétel nélküli szeretet, a szeretetet adni tudás képessége hatja át az életüket. Számomra példaértékű életet élt a múlt század nagy emberei közül Teréz anya és Mahatma Gandhi. Jézus és Buddha pedig életével és tanításaival még a mai kor emberére is nagy hatással van.

A XXI. század embereit nagyrészt a birtoklási vágy vezérli, azonban ma is vannak számosan olyan tanítók és gyógyítók, akik szabadidejükben segítik az embereket, valamint olyan tehetősebb emberek, akik pénzükkel támogatják a rászorulókat.

Az üzleti, baráti és párkapcsolatainkban is meg kell találnunk azt a tulajdonságunkat, azt a cselekedetet, vagy érzelmet, amit önzetlenül, feltételek nélkül át tudunk adni a másik embernek. Mindenki tapasztalta már, hogy ha valamit adott, azt máshonnan mindenképpen visszakapta. Fontos, hogy amit adni tudunk, azt úgy adjuk, hogy ne várjunk el semmiféle ellenszolgáltatást.

Természetesen születnek olyan emberek, akiknek eleve alaptermészetük az adni tudás, de vannak olyanok is, akik már ezt túlzásba viszik, és szinte önfeláldozó módon adják magukat másoknak.

Fontos hogy az egyensúly meglegyen, amikor adunk, azt örömmel adjuk. Legyen benne az a szeretet, amit a másik ember iránt érzünk.

Nagyon fontos az, hogy úgy adjunk, hogy akinek adjuk, az örüljön neki. Soha nem tudhatjuk, hogy a másiknak jó-e az amit adunk, ezért ha visszautasítják, akkor jószívvel és feltételek nélkül ezt el tudjuk fogadni.

Három éve rendszeresen megszervezem az országos ölelésnapokat. Ebben a cselekedetben találtam meg a saját adni tudásom kiteljesedését. Amikor kimegyünk az utcára, és megöleljük az arra járó embereket, akkor a feltétel nélküli szeretet hatja át pillanatainkat. Ilyenkor nem számít hogy akit megölelünk férfi vagy nő, fiatal vagy öreg, szép vagy csúnya, jólöltözött vagy éppen hajléktalan. Mindenki egyformán szép, szeretni való és csodálatos. Fantasztikus beszélgetéseket és élményeket kapunk mi is, pedig a cél a szeretet adása.

Előfordult többször is, hogy az emberek nem fogadják el a közeledésünket, visszautasítják az ölelés kezdeményezést. Ilyenkor megköszönjük és minden jót kívánunk nekik. Fontos hogy az elutasítás ne váltson ki belőlünk semmilyen érzelmet, fogadjuk el, hogy az a részünk éppen most nem tud elfogadni. Viszont az a tapasztalatunk, hogy ahogy gyakrabbá válnak ezek az ölelésnapok, egyre több ember fogadja el a szeretetünket.

Amit átadunk az azonnal vissza is áramlik hozzánk. Az ölelésnapok után rendszeresen napokig harmonikus, boldog és lebegő állapotban vagyunk. Boldogsággal tölt el bennünket, hogy elindítottunk egy szeretethullámot, ami hatással van azokra is, akikkel érintkezünk, és azokra is, akikkel ők érintkeznek. Minden alkalommal önfeledt és boldog nevetés szakad fel, vagy boldog mosoly terül el az arcokon. Bármeddig tart is ez a pillanat, számunkra mindenképpen megéri.

A tapasztalatom az, hogy a gyerekek a legnyitottabbak a szeretet adásra és fogadásra. Szinte minden alkalommal amikor kisgyereket kérdeztünk meg, hogy megölelhetjük-e, feltétel nélkül fogadta el azt.

A legnagyobb tanítómestereink a gyerekek, mert ők feltétel nélkül is tudnak szeretni, és önzetlenül örömöt és vigaszt nyújtani.

„Leo Buscagliát az írót, egyszer felkérték, hogy legyen zsűrije egy olyan versenynek, amely a leggondoskodóbb gyermeki díj várományosát kereste. A győztes egy négy éves kisfiú volt, akinek a szomszédjában élt egy nemrégiben megözvegyült idős férfi. Egyszer, amint a kisfiú meglátta a síró öregembert, besétált a kertbe, odabújt az idős ember ölébe és csak ücsörgött szótlanul. Később, amikor az anyja megkérdezte a fiút, hogy mit is csinált ott valójában, a gyermek ezt felelte: “Semmit, csak segítettem neki sírni.”  (Internet)

A párkapcsolatban is nagyon fontos, hogy tudjunk adni. Legfontosabb, hogy szeressük a párunkat, a szeretetünket adjuk mindig. A másik fontos, amit adhatunk, a figyelem. Figyelemmel kísérjük azokat a dolgokat amik őt boldogsággal és harmóniával töltik el. Hallgassuk meg amit mondani akar nekünk, hagyjuk a véleményét kinyilvánítani. Engedjük hogy szabad maradjon a kapcsolatban is.

Az ünnepek alkalmával pedig ne hétköznapi dolgokkal lepjük meg, hanem személyre szóló ajándékkal. Figyeljünk oda hogy mit szeret, mi tölti el lelkesedéssel, mi a hobbija, milyen tevékenységet szeret, és azt támogassuk. Ezzel figyelmet és szeretetet adunk neki.

Ha Szeretetet adunk, szeretet kapunk.

————————————————————————————————————————————————–

* Adam J. Jackson: Az igaz szeretet tíz titka című könyv kivonata

Részlet a Mit tenne a Szeretet című szakdolgozatomból 2011.