A Szeretet titkai 4.

Az Igaz Szeretet negyedik titka – a barátság ereje

*Ahhoz, hogy megtaláljuk az igaz szerelmet,
először igaz barátra kell lelnünk.
Szeretni azt jelenti, hogy nem egymásra nézünk,
hanem együtt nézünk azonos irányba.
Ahhoz, hogy igazán szeressünk valakit,
azért kell szeretnünk őt
aki, nem azért, ahogy kinéz.
A barátság – táptalaj, ahol a szerelem életre kelhet.
Ha szerelmet akarsz vinni egy kapcsolatba,
akkor először barátságot kell vinni bele.”
* Adam J. Jackson: Az igaz szeretet tíz titka című könyv kivonata

50

Saját életemben is tapasztalást nyertem, hogy mit jelent a barátság a párkapcsolatban. Az előző kapcsolatomban teljes volt a barátság érzése, a párommal beszéltem meg az engem foglalkoztató gondolatokat. Aztán egy munkahelyünk lett, és ezt helytelenül kezeltük, mert a magánéletünkbe is beférkőztek a vállalkozásunkban megoldandó problémák. El kezdtünk más barátokat keresni magunknak, és azt vettük észre, hogy elhidegültünk egymástól.

Ezt felismerve a kapcsolatunk vége után nem párt, hanem új barátokat kezdtem el keresni magamnak. Egy nagyszerű baráti társaság alakult ki egy internetes közösségi oldalon, akik nem csak virtuálisan, de fizikálisan is kerestük a kapcsolatot egymással. Rendszeresen találkoztunk, klubot, egyesületet, közösséget építettünk. Szóban, írásban segítettük egymást, és megosztottuk egymással örömünket és sikerünket.

Az egyik barátommal egy idő után azt vettük észre, hogy több ez, mint egy barátság. Felismertük az érzelmeinket és felvállaltuk azt. Párkapcsolatunk egyik alapvető pillérje a barátság, mely a szerelmes érzelmek előtt már alapot adtak a kapcsolatnak.

A párkapcsolatban nagyon fontos az hogy a szerelem elmúltával a szeretet megmaradjon. Ezt pedig a két ember között megalapozott mély barátság segítheti elő.

Párkapcsolatunkba vigyünk bele minden olyan megoldást, ami a barátságot elősegíti. Figyeljünk a párunkra, mikor milyen érzelmi állapotban van. Mi az amit szeret és amit nem. Amikor beszélgetni, filozofálgatni van kedve, akkor legyünk partnerek ebben is.

Kísérjük figyelemmel a munkáját, és a sikereit értékeljük. Fontos hogy érezzük és értsük, hogy ami őt érdekli, lehet hogy az számunkra érdektelen vagy értéktelen volt addig, az Őt felemeli és értékessé teszi.

Bátorítsuk és támogassuk azokban a pillanatokban, amikor a hite elhagyja, mert mindig kell egy barát, aki mellette van a nehéz pillanataiban, s ez a barát mi magunk legyünk.

A barátságban fontos a játékosság is. Minden emberben, bármilyen korban van, benne van a gyermek. Amikor a belső gyermek megnyilvánul a párunkban, akkor ne nevessük ki azt, hanem legyünk játszótársai és azokat a bolondos, vidám és játékos pillanatokat együtt éljük meg vele. Ezzel még belsőségesebb lesz a kapcsolatunk.

A barátságot áthatja a Szeretet.

Ha Szeretetet adunk, szeretet kapunk.

————————————————————————————————————————————————–

Részlet a Mit tenne a Szeretet című szakdolgozatomból 2011.