Szeretetnyelv sérülései

Az oldalon írtam a szeretetnyelv fontosságáról, ha még nem olvastad, akkor mindenképpen ezzel kezd.

Először is tudd meg, hogy mi a Te saját szeretetnyelved és a körülötted élőké. Legjobb megoldás a teszt kitöltése, ez pontosan felfedi, hogy mire van leginkább szükséged. Az elemzések során legtöbbször a fő szeretetnyelv a minőségi idő, van akinek csak ez a fontos, van olyan, aki mellé hoz egy második szeretetnyelvet.

Mit tegyél, hogy ne sérüljél meg? Beszéljétek meg, tudassátok egymással, hogy ez alapján már tudatosabban figyeljetek egymásra.

Mi történik, ha azt tapasztalod, hogy megsérült a szeretetnyelved? Ezt hogy veszed észre? Egyszerűen megsértődsz valamin. Azt figyeld meg, ha már nem olyan erős a fájdalom, (mert minden sértődés lelki fájdalommal jár) hogy mi is az ami érzékenyen érintett? Valószínű a másik fél nem tudatosan bántott meg ezen a területen, csak neki nem volt fontos az ami Neked igen. Először is ezt tudatosítsd magadban, aztán ha le tudod ezt kommunikálni, akkor mond el neki.

Sajnos nem mindenki tudja ezt elmondani. Az egoisztikus vezető markerű simán elmondja, hogy mi a fontos a számára, a szenvedélyes azonnal, akár egy veszekedésen keresztül, a hideg típus nem kommunikál, inkább elfordul és elfelejti az illetőt, nem nagyon ad több energiát a kapcsolatnak, az empatikus addig forgatja a gondolatait, amíg megmagyarázza a másik tettét, az önfeláldozó hordozza magában és nem felejt, a szentimentális pedig tartalékol-gyűjt, és amikor megfelelő mennyiségű összegyűlik, akkor eltávolítja a kapcsolatot.

Ha nem tudod kikommunikálni a sérülést, akkor várjál, amíg tisztázódik benned, hogy szándékos vagy nem szándékos volt a sérülés okozása. Ez után mindenképpen vedd fel a kapcsolatot a sérülést okozóval, ha a kapcsolat egyébként értékes számodra, hogy ő is megértse, és ezentúl figyelmesebb legyen.

Mit tegyél, ha tudod a családod, a környezetedben élők, barátaid szeretetnyelvét?

Ha a szeretetnyelv a minőségi idő:

 • Ha a családodban van ilyen szeretetnyelvű, akkor minden nap alakítsd úgy az idődet, hogy meg tudd hallgatni teljes figyelemmel.
 • Legyen mindig szabad időd, még ha rövid, de akkor is ami számodra értékes idő, ez a rezgés átmegy a másikhoz, megérzi, hogy fontos számodra, még ha rövidebb időre is, de fontos.
 • Ne hívd munkaidőben, amikor másra kell figyelnie, vagy neked jön közbe valami.
 • Ne hívd tömegközlekedési eszközről, vagy kocsiból, én ezt kuka időnek hívom, mert a figyelem nem a másikra irányul, hanem a cselekvésre.
 • Barátot soha se köszöntsd meg a munkahelyén, hanem menjél el hozzá, vagy hívd meg egy kávéra/teára.

 
Ha a szeretetnyelv az elismerő szavak:

 • Keressél minél több olyan pontot, amiben a másik kiválóságát, értékét, egyéniségét tudod elismerő és dicsérő szavakkal illetni.
 • Negatív tulajdonságokat semmiképpen sem mondj olyan helyzetben, amikor akár vita, akár veszekedés van. Ilyen tulajdonságokat mindig elmélyülős beszélgető helyzetben szabad vele megbeszélni, és azt is úgy, hogy alaposan alátámasztva azt változtatási lehetőségekkel.

Ha a szeretetnyelv a testi érintés:

 • Mindig érintsd meg, főleg ha családban, vagy a környezetedben él. Az ilyen embernek fontos az ölelés, a puszi, a simogatás, vagy ha csak megérinted.
 • Az érintéssel fejezed ki a szeretetedet.
 • Ha az érintés elmarad, vagy tudatosan megvonják, az ilyen ember bezárkózik és ő is távol tartja magától a másikat.

Ha a szeretetnyelv az ajándékozás:

 • Fontos számára, hogy ne maradjon el a fontosabb ünnepléshez tartozó ajándékozás, ha ez elmarad, akkor nagyon megsérül.
 • Fontos az is számára, hogy ne haszontalan dolgokat kapjon, inkább érdemes megtudni, hogy mi a számára az értékes. Itt a tényleges értéket gondoljuk, ne a drágát!
 • Ha hölgy, akkor udvarlásnál is elvárja az apró figyelmességeket, örül minden méretű ajándéknak, legyen az apró csoki, vagy akár egy virágcsokor.
 • Ha a párod az, akinek ez az egyik szeretetnyelve, lepd meg rendszeresen valamivel. Ez nem napi, de legalább heti rendszerességgel legyen.
 • Örömet szerzel neki egy eldugott papírcetlivel is, amelyre kedves szavakat írtál, hogy a napját örömtelibbé tedd.

Ha a szeretetnyelv a szívesség:

 • Családon belül át kell venni olyan feladatokat tőle, melyeket már láthatólag nem nagyon bír megoldani. Sőt ha lehet időnként felszabadítani, hogy értékes időt nyerjen önmagának.
 • Ha bármire megkér, azt mindenképpen meg kell tenni. Ez nagyon fontos számára, mert egyébként nehezen kér szívességet.

Olvassál többet a szeretetnyelvről, és készítsd el magadnak és a családodnak a tesztet, valamint ha szeretnéd megtudni a barátok szeretetnyelvét, küld el nekik is.

Légy boldog 🙂

Köszönöm, ha továbbajánlod 🙂nyil1

A bejegyzés kategóriája: Blog
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.