Energia

A domináns kontúr:
Attól függően, hogy melyik szinten, fizikai, érzelmi vagy intellektuális, áll rendelkezésre a legtöbb születési energia, az határozza meg, hogy melyik kontúr sajátosságai érvényesülnek leginkább a személyiségben. A kontúr erőssége a pályaválasztásban, a megfelelő állandó tevékenység kiválasztásában is támpontot adhat: ha a fizikai szintre összpontosul a születési energia nagyobb része, akkor célszerű fizikai aktivitást igénylő munkát végezni.

Az érzelmi energiák túlsúlya az emberekkel kapcsolatos foglalkozásoknál előnyös, ahol a kapcsolattartás gyakori.

A magas intellektuális energiaszint pedig elsősorban olyan munkakörökben fontos, ahol inkább a kreativitással, a logikai képességgel, a szellemi kezdeményezőkészséggel, termékenységgel kell élen járni.

Maszk:alarcos
A fizikai temperamentum és az érzelmi karakter jellegzetességei gyakran a születési pszichogenetikai típustól eltérő formában nyilvánulnak meg a környezet számára. Ezt a megnyilvánulási formát Maszknak nevezzük, amely gyakran a szocializáció, a neveltetés eredményeképpen is állandósult viseletté válhat az egyénen, eredeti tulajdonságai csak stresszhelyzetben aktivizálódnak.
A maszk viselése általában a nagyon különböző temperamentum és az érzelmi sajátosságokat harmonizálja, mégis gyakran megterheli a születési energetikát, az egyént magasabb vagy alacsonyabb tűrőképességűnek mutatja vagy gyengébb, illetve erősebb megnyilvánulásokra készteti.

Összeférhetőség:
Az egyes típusok energetikai lehetőségei és sajátosságaik egymással különböző módon összeférhetőek.
Vannak olyan érzelmi kapcsolatok, ahol különösen nehéz egymással kijönni, hiszen a két érzelmi karakter egymás “árnyéka”. Vagyis egymásban azokat a tulajdonságokat látják elsősorban, amelyeket a saját ego-juk a tudatalattiba száműzött.

energia2

Energiaáramlás:
Két ember vagy több, együtt élő (család) vagy dolgozó személy (munkahely) kapcsolattérképének elkészítése után rendkívül részletesen elemezhető minden szintű összeférhetőség a lehetséges konfrontációs helyzetekkel együtt. A kapcsolatok dinamikáján túl az is vizsgálható, hogy milyen problémákat okozhat a nem elégséges energiaáramlás fizikai vagy érzelmi szinten.