Érzelmi marker

tigris ölelés2Érzelmi marker = ahogy mi magunk megéljük a velünk történt eseményeket, és amilyen az érzelmi töltöttségünk.

 

 

 

 

Érzelmi kontúr típusai

nyil2

Hideg (érzékeny)
Egyáltalán nem tartja magát központi személyiségnek. Rosszul tűri a nagy, heves érzelmeket, sajátjait is csak kevéssé fejezi ki. Bár kiegyensúlyozottnak tűnik legtöbbször, belsőleg éli meg érzelmeit, sokat stresszel. Érzelmi túlélőképessége alacsony, ritkán törekszik érdekeinek érvényesítésére. Érzelmi idegrendszerének az ereje alacsony, könnyen kimerül. Többnyire próbál távolságot tartani.

nyil2

Önfeláldozó
A bejövő érzelmi ingerekre érzékeny, erős a viszonzási motivációja. Saját érzelmi igényeit háttérbe szorítja és mások, a másik fél javát keresi. Nagyon jól tud alkalmazkodni, hajlamos azonban feláldozni magát a partnere vagy egy közösség érdekeiért. Ebben akár fanatikus is lehet. Folyamatosan szüksége van arra, hogy valakivel törődhessen, valakiről gondoskodhasson.

nyil2

Szentimentális
Erős és kiegyensúlyozott érzelmi idegrendszere van. Saját igényeivel kapcsolatban nagyon érzékeny, pl. nem szereti ha félbeszakítják, vagy ha nem fejezheti ki gondolatait, érzéseit. Eleinte zárkózottnak mutatja magát, lassan fejlődnek az érzelmei. Érzéseit képes a környezet előtt vonzón kifejezni, érzelem gazdag és jó barát, képes mások érzelmi támogatására. Sérelmeit egyedül is fel tudja dolgozni, a negatív érzéseit azonban ritkán mutatja ki. Érzelmi feszültségét sírás jelzi.

nyil2

Empatikus
Viszonylagos érzelmi stabilitás és erős idegrendszer jellemzi. Fontos a számára, hogy érzéseit kifejezhesse, másokkal együtt érezhessen. Képes saját érzelmi igényeinek az érvényesítésére, viszont általában a másik javára cselekszik, tud alkalmazkodni. Érzelmi gondolatolvasó, gyorsan rá tud hangolódni a másik félre. Könnyen teremt kapcsolatot, környezete gyakran “lelki szemetesládának” tekinti.

nyil2

Egoisztikus vezető
Nagyon erős és stabil érzelmi idegrendszer, nehéz igazán megbántani. Érzelmi makacssága, magabiztossága miatt inkább törik, de nem hajlik, nem kompromisszumképes. Ha a környezete nem kényszeríti érzelmi elvárásainak a megváltoztatására, képes fellépni az ő érdekükért is. Mindig érzelmei vezérlik, csak saját magára hallgat. Bizonyos típusai nehezen fejezik ki igazi érzéseiket, belső feszültségüket elrejtik.

nyil2

Szenvedélyes
Vagy szeret, vagy gyűlöl. Nagyon erős érzelmi idegrendszere van, nem tud semleges maradni. Erőteljesen kommunikál, magas érzelmi stresszt is jól tűr. Gyakran birtokló a szeretete. Nagy a szeretet és figyelem igénye, mindig kimutatja, hogyan érez valakivel, valamivel kapcsolatban. Érzelmi élete heves, nagyon sok érzelmi tartaléka van, nem tud kifáradni.

pingvin örömnyil1

Hát igen, sokféleképpen érezzük magunkat egy velünk történt esemény hatására, ezért sokszor nem értjük meg a másikat. Fantasztikus tudni azt, hogy működünk, vagy hogy működik a párunk, barátaink, munkatársaink, és megértjük ha nem úgy reagálnak, ahogy mi elvárjuk.

Még nincs vége, a harmadik szint az INTELLEKTUÁLIS MARKER, ha már a fizikai és az érzelmi szintet elolvastad, akkor maradj még itt nálam, és olvasd el hogy mit takar ez a meghatározás. Kérlek kattints a kivastagított szóra.

De még előtte jelezd számomra egy lájkkal, ha tetszett : )